Leújabb hírek
A gasztronómia és az ecetek színes világából
Hogy az ecet újra fűszert jelentsen
Ha kimondjuk az ecet szót ma Magyarországon, az emberek nagy része ösztönösen a zöld flakonos ipari ecetsavra gondol. Mire is használjuk ezt? Kávéfőző tisztításra, vízkőmentesítésre és olykor-olykor nagyon óvatosan mérve savanyúbb ízt adunk vele egy-egy bablevesnek. Szégyenletes kép, egy olyan fűszerről, melynek készítésének hagyománya visszanyúlik az emberiség hajnaláig. Termékbemutatóink során az érdeklődők mindig hitetlenkedve néznek, […]
Ecetfajták
A legfontosabb, amit tisztáznunk kell, hogy ecet manapság kétféle módon készülhet: ipari előállítással, valamint biológiai úton. Sajnos a forgalomba hozott ecetek döntő többsége ipari előállítású. Gondoljunk csak a boltban kapható összes zöld flakonos ecetre. Ennek készítése roppant egyszerű: ipari alkoholból készítik a Frings-féle bükkfaforgácsos eljárással. Az ipari alkoholt pedig vagy mezőgazdasági eredetű alapanyagból (biomassza), vagy […]
Ecettörténelem
Az ecet idősebb az emberi civilizációnál. Az ecetsav baktériumok mindenhol fellelhetőek, ebből kifolyólag minden kultúrában, ahol hasznosították az alkoholos erjedést, felfedezték az ecetet is. Hiszen, ha az előbb említett eljárással készült italok hosszabban levegővel érintkeztek, elindulhatott bennük az alkohol ecetsavvá alakulása. Európában az ecet elsősorban gyümölcsökből, borból, sörből készült.A hétköznapi tudatban az almából, must ból […]