Leújabb hírek

A gasztronómia és az ecetek színes világából

Nemzeti Ecet Szemle 2022

Egyesületünk szervezésében sor került az első hivatalos ECET TESZTRE, ahol a hazai ecetek méretettek meg, komoly szakmai zsűri előtt. 

Az egyedülálló kezdeményezést támogatták: AgrárminisztériumNébih, Pannon Gasztronómiai Akadémia, Bocuse d’Or Akadémia, Magyar Konyha, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szakmai részhez segítséget kaptunk a spanyol Vinavin esemény szervezőitől. A kóstolási koncepció összeállításában támaszkodhattunk Borbáth Gabriella nemzetközi pálinka tesztelési tapasztalataira és gyakorlati tanácsaira, valamint olasz szakirodalomra.

A rendezvénynek a csodálatos Párisi Udvar adott helyszínt, Budapest szívében. A zsüritagok mind nagy tudású szakemberek, akik elkötelezettek a gasztronómia vagy a minőségi élelmiszerek felé. Minden egyes ecet tételhez kaptak egy pontozólapot, amelyet a megjelenés, illat, íz és összbenyomás alapján töltöttek ki. 

Zsűri: Segal Viktor Magyar Bocuse d’Or Akadémia, Lutz Lajos Párisi Passage Café, Gianni Annoni Pomo D’oro, Csíki Sándor Food and Wine,  Harmath Csaba Magyar Bocuse d’Or Akadémia, Mauthner Zsófia Pannon Gasztronómiai Akadémia, Nagy Zoltán Boutiq’Bar, Czinege Tamás Gastro Hack, Juhos József Pastry Chef, dr. Felkai Beáta Olga Agrárminisztérium, Lalátka Olivia Agrárminisztérium, Horváthné Wind Bernadett NÉBIH, Gazsi Zoltán Eisberg Hungária KFT, Salamon Csaba Pannon Gasztronómiai Akadémia, Kárai Dávid gasztronómiai író.

Tíz elkötelezett magyar ecetkészítő összesen 35 ecettel nevezett a versenyre:

Petlyn Gyümölcsborecet, Rozgonyi Pince, Nádas Borműhely, Csúzi Pince, Orbán Péter, Kökényessy Almaecet, Szabó Gergely, Patikakert, Váyi Borászat, Borecet Művek 

Nagy köszönet a munkájukért, és Gratulálunk a díjakhoz! 

A díjátadó a Sirha 2022 rendezvényén történt, a díjakat átadta dr. Nobilis Márton Pál Kabinetfőnök, Agrárminisztérium

Köszönjük a fantasztikus szervezést az Agrárminisztériumnak, köszönet a nagyszerű beszédért dr. Nobilis Márton PálKabinetfőnök Úrnak, köszönet Formanek Ferencnek, a Bor és Gyümölcsecet gyártók Egyesület elnökének, és külön köszönet Csíki Sándornak (Food and Wine, gasztronómiai szakíró, tanácsadó, foodstylist) a fantasztikusan lelkesítő felszólalásáért!

Hogy az ecet újra fűszert jelentsen

Ha kimondjuk az ecet szót ma Magyarországon, az emberek nagy része ösztönösen a zöld flakonos ipari ecetsavra gondol. Mire is használjuk ezt? Kávéfőző tisztításra, vízkőmentesítésre és olykor-olykor nagyon óvatosan mérve savanyúbb ízt adunk vele egy-egy bablevesnek. Szégyenletes kép, egy olyan fűszerről, melynek készítésének hagyománya visszanyúlik az emberiség hajnaláig. Termékbemutatóink során az érdeklődők mindig hitetlenkedve néznek, […]

Ecetfajták

A legfontosabb, amit tisztáznunk kell, hogy ecet manapság kétféle módon készülhet: ipari előállítással, valamint biológiai úton. Sajnos a forgalomba hozott ecetek döntő többsége ipari előállítású. Gondoljunk csak a boltban kapható összes zöld flakonos ecetre. Ennek készítése roppant egyszerű: ipari alkoholból készítik a Frings-féle bükkfaforgácsos eljárással. Az ipari alkoholt pedig vagy mezőgazdasági eredetű alapanyagból (biomassza), vagy […]

Ecettörténelem

Az ecet idősebb az emberi civilizációnál. Az ecetsav baktériumok mindenhol fellelhetőek, ebből kifolyólag minden kultúrában, ahol hasznosították az alkoholos erjedést, felfedezték az ecetet is. Hiszen, ha az előbb említett eljárással készült italok hosszabban levegővel érintkeztek, elindulhatott bennük az alkohol ecetsavvá alakulása. Európában az ecet elsősorban gyümölcsökből, borból, sörből készült.A hétköznapi tudatban az almából, must ból […]