Hogy az ecet újra fűszert jelentsen

Ha kimondjuk az ecet szót ma Magyarországon, az emberek nagy része ösztönösen a zöld flakonos ipari ecetsavragondol. Mire is használjuk ezt? Kávéfőző tisztításra, vízkőmentesítésre és olykor-olykor nagyon óvatosan mérve savanyúbb ízt adunk vele egy-egy bablevesnek. Szégyenletes kép, egy olyan fűszerről, melynek készítésének hagyománya visszanyúlik az emberiség hajnaláig.

Termékbemutatóink során az érdeklődők mindig hitetlenkedve néznek, amikor ezt az információt hallják, és ez csak fokozódik, amikor elkezdjük felsorolni az általunk gyártott ecetkülönlegességet. Sajnos nincs benne a köztudatban, hogy olyan ecetalapanyagok léteznek, mint a bor, alma, körte, meggy és egyéb gyümölcsök, rizs, sör, méz stb. Sorolhatnánk tovább az ecet készítésre alkalmas növények listáját, de a legfontosabb az, hogy ezek az ecetek, mind-mind markánsan különböző íz világgal rendelkeznek. Ez a sokszínűség teszi igazán fűszerré az ecetet. Persze, csak azokon a helyeken, ahol nem a „zöldflakonos”, ipari eljárással előállított termék ugrik be először az ecetről. Ez a sztereotípia, annyira beleivódott az átlagember gondolkodásába, hogy sokszor nehéz még a kóstolásra is rávenni a termékbemutató közönségét, miután megtudják, hogy mi található az üvegeinkben.

Egyesületünk létrejöttének célja az, hogy megismertessük az emberekkel a természetes eceteket. Szeretnénk megváltoztatni a gasztronómia kedvelőkben az ecetekről kialakult képet, hiszen a biológiai eljárással, – sokszor akár évekig – érlelt ecetek fogyasztása teljesen más élményt nyújt. Egyesületünk olyan termelők szövetsége, akik egytől egyig természetes úton, érlelve készítik eceteiket. Mind úgy gondolják, hogy hazánkban, amely világszerte híres a gasztronómiájáról, az embereknek nem lenne szabad egyként kezelni az ecetek színes fűszervilágát egy ipari úton előállított „tisztítószerrel”.